انواع اشتغال در آلمان

انواع اشتغال در آلمان

به‌خاطر اقتصاد قوی و پایدار آلمان، بازار کار این کشور برای افراد بین‌المللی بسیار جذاب است. علاوه بر فرصت‌های شغلی متنوع، انواع مختلفی از جایگاه‌ها مثل کارآموزی و فریلنسری هم وجود دارد. همچنین کارکنان در آلمان از حقوق کاری پیشرفته و خوبی برخوردارند.

در ادامه، می‌تونید با انواع قراردادهای کاری در آلمان و اطلاعات بیشتری درباره روند استخدام آشنا شوید.

فرصت‌های شغلی در آلمان

در بازار کار آلمان، شغل‌های متنوعی است و برای نقش‌هایی که نیروی کار در آنها خیلی مورد نیاز است، از متقاضیان ایرانی نیز استقبال می‌کنند. این شغل‌ها شامل پرستاری، پزشکی، مهندسی، تکنسین مکانیک و متخصص آی‌تی می‌شود. همچنین، قراردادهای کاری گوناگونی هم برای این شغل‌ها وجود دارد.

انواع قراردادهای کاری در آلمان

بازار کار آلمان به‌دلیل تنوع مشاغل و نیازهای مختلف نیروی کار، قراردادهای گوناگونی را ارایه می‌دهد. در اینجا به بررسی انواع قراردادهای کاری متداول در آلمان می‌پردازیم که هر یک ویژگی‌ها و مزایای خاص خود را دارند.

قرارداد کاری دایم

قرارداد کاری دایم (unbefristeter Arbeitsvertrag) به معنای این است که شغل به‌صورت دایمی و بلند مدت است. این نوع قرارداد معمولا برای افرادی مناسب است که به دنبال یک شغل پایدار و بلندمدت هستند.

از اصلی‌ترین مزایای قرارداد دایم، امنیت شغلی بالاست. کارمند تحت این قرارداد می‌تواند به‌صورت طولانی‌مدت در یک شرکت مشغول به کار باشد و این کار احساس ثبات و آرامش روانی را برای او فراهم می‌کند. همچنین، کارکنان با قرارداد دایم معمولا از مزایای اجتماعی بیشتری برخوردارند، مانند بیمه درمانی، بیمه بیکاری، حق مرخصی و حقوق بازنشستگی.

قرارداد کاری موقت

قرارداد کاری موقت (befristeter Arbeitsvertrag) برای مشاغلی است که به نیروی کار برای مدت محدودی نیاز دارند، مانند پروژه‌های خاص یا جایگزینی افراد در مرخصی. این قرارداد معمولا دارای مدت زمان مشخص است و کارمندان از مزایای اجتماعی کمتری برخوردارند و احساس امنیت شغلی پایین‌تری دارند. در مجموع، این نوع قرارداد برای افرادی که به دنبال تجربه‌های جدید یا شغل‌های موقتی هستند مناسب است، اما نیاز به برنامه‌ریزی دقیق دارد.

قرارداد مینی‌جاب (Minijob)

قرارداد مینی‌جاب برای مشاغل پاره‌وقت و کم‌مهارت طراحی شده و حداکثر درآمد آن 556 یورو در ماه است. در این نوع قرارداد، کارفرما یا تنها بخشی از بیمه درمانی را پرداخت می‌کند و یا پرداخت کل آن بر عهده شماست. این قراردادها به‌ویژه برای دانشجویانی که به دنبال کار پاره‌وقت هستند، رایج و مناسب است.

همچنین بسیاری از مشاغل از جمله کار در رستوران، فروشندگی، مراقبت از کودکان و نظافت به عنوان مینی‌جاب شناخته می‌شوند.

ساعات کاری مینی‌جاب‌ها بسته به نوع کار متفاوت است و  مهم است که ساعت کاری به گونه‌ای باشد که از مبلغ 556 یورو بیشتر نشود.

قرارداد با شرکت کاریابی

برخی از کارفرمایان برای جذب نیروی کار از شرکت‌های کاریابی استفاده می‌کنند. در این حالت، افراد معمولا مستقیما با شرکت کاریابی قرارداد امضا می‌کنند، به‌ویژه در مشاغل موقت و کوتاه‌مدت.

این نوع قرارداد به کارفرمایان این امکان را می‌دهد که به‌سرعت نیروی کار لازم را پیدا کنند و کارکنان هم می‌تونند به راحتی به فرصت‌های شغلی مختلف دسترسی پیدا کنند.

قرارداد فریلنسر(دورکاری)

فریلنسری روشی محبوب برای ارایه خدمات حرفه‌ای به کسب‌وکارهای مختلف است. این نوع کار انعطاف‌پذیری بالایی دارد،.  فریلنسرها مسئول پرداخت مالیات و بیمه درمانی خود هستند و می‌تونند با چندین مشتری به‌طور همزمان همکاری کنند، این مورد به آنها آزادی عمل بیشتری می‌دهد.

البته باید گفت خوداشتغالی یا مشاغل آزاد هم جزو فریلنسرها حساب می‌شود. همچنین این شغل‌ها انعطاف بالایی دارند و به شرکت خاصی وابسته نیستند مانند آنلاین شاپ‌ها.

قرارداد ترکیبی (هیبریدی)

این نوع قرارداد به شما این امکان را می‌دهد که انعطاف بیشتری در شغل خود داشته باشید، به‌ این صورت که بعضی روزها حضوری در شرکت مربوطه کار خود را انجام می‌دهید و بعضی روزها دورکاری و در خانه کار می‌کنید.

روند استخدام در آلمان

روند استخدام در آلمان شفاف، عادلانه و کارآمد است. برای استخدام، باید شغل مورد نظر خود را چه به صورت مستقیم و بی‌واسطه (با کمک مشاوره آتزوبی) و چه به‌صورت غیر مستقیم و با واسطه (سایت‌های جستجوی کار) پیدا کنید و برای آن درخواست دهید.

سپس، ممکن است شما را برای مصاحبه به‌صورت حضوری دعوت کنند. همچنین اگر دورکار هستید، از طریق Skype یا Google Meet روند مصاحبه انجام می‌شود.

همچنین بعضی شرکت‌ها هم ممکن است چند روز از شما تست بگیرند و بعد قرارداد را بفرستند.

تایید مدارک

چگونه می‌تونم در آلمان شغل پیدا کنم؟

برای پیدا کردن شغل مورد نظر خود، راه‌های زیادی وجود دارد. می‌تونید از سایت‌های جستجوی کار، آژانس‌های کاریابی یا جستجوی حضوری کمک بگیرید. اگر به دنبال راهنمایی برای جستجوی حضوری هستید، می‌تونید با آتزوبی تماس بگیرید و از خدمات مشاوره‌ای بهره‌مند شوید.

آیا می‌تونم در آلمان بدون صحبت کردن به زبان آلمانی شغل پیدا کنم؟

پیدا کردن شغل‌هایی که در آنها نیازی به صحبت کردن به زبان آلمانی نباشد، چندان رایج نیست. اما در شهرهای بزرگ آلمان، مانند برلین و مونیخ، مشاغلی وجود دارند که با زبان انگلیسی شما را استخدام می‌کنند. بنابراین، اگر به یادگیری زبان آلمانی علاقه‌مند باشید، می‌تونید فرصت‌های بیشتری پیدا کنید!

زبان

ساعات کاری در آلمان

هفته کاری مشخص شده در آلمان از دوشنبه تا شنبه است، اما در اکثر صنایع، هفته کاری استاندارد از دوشنبه تا جمعه می‌باشد.

همچنین در بعضی موارد خاص به‌صورت شیفتی است که ممکن است با توجه به شیفت مورد نظر حتی در روز یکشنبه هم کار کنید.

ساعت کار تمام‌وقت

قراردادهای استخدام تمام‌وقت معمولا به معنای کار کردن بین ۳۶ تا ۴۰ ساعت در هفته است.

ساعت‌های کاری اداری

ساعات کاری اداری معمولا از ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر از دوشنبه تا چهارشنبه و از ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر از دوشنبه تا جمعه است. طبق قوانین کار آلمان، ساعات کاری نباید در یک روز از ۸ ساعت و در یک هفته از ۴۸ ساعت بیشتر شود.

ساعت کاری منعطف

این مدل استخدامی به کارکنان اجازه می‌دهد تا ساعت‌های کاری خود را به شکلی منعطف تنظیم کنند و مدیران ساعات کار را کنترل نکنند.

ساعت ناهار و استراحت

در آلمان، کارمندان باید برای هر 6 ساعت  30 دقیقه استراحت اجباری داشته باشند (حتما باید بعد از 6 ساعت کار باشد). اما این استراحت “غیرپرداختی” به این معناست که در طول این ۳۰ دقیقه استراحت، کارفرما حقوقی به شما نمی‌دهد. به عبارت دیگر، اگر شما در یک روز ۸ ساعت کار کنید و ۳۰ دقیقه استراحت ناهار بگیرید، در واقع فقط برای ۷.۵ ساعت حقوق دریافت خواهید کرد. این قانون به کارمندان کمک می‌کند تا انرژی خود را بازسازی کنند و بهتر کار کنند، اما زمان استراحت به حقوق آنها افزوده نمی‌شود.

حقوق و مالیات‌ها

در آلمان، میانگین حقوق برای مشاغل تمام‌وقت و دایمی حدود ۲۳۰۰ یورو در ماه (ناخالص) است.

با توجه به اینکه دستمزدها بسته به نوع شغل و حتی شهرهای مختلف متفاوت است، می‌تونید اطلاعات به‌روز درباره حقوق برای موقعیت شغلی خود را در سایت GEHALT.de بررسی کنید.

کارکنان در آلمان از حقوق خود مالیات بر درآمد پرداخت می‌کنند. این مالیات برای درآمدهای سالانه بیش از ۱۱,۶۰۴ یورو اعمال می‌شود؛ به این معنا که اگر درآمد سالانه شما از این مبلغ بیشتر باشد، موظف به پرداخت مالیات خواهید بود. به عنوان مثال، اگر درآمد سالانه شما ۱۱,۷۰۰ یورو باشد، تنها روی ۹۶ یورو مازاد، مالیات محاسبه می‌شود و برای ۱۱,۶۰۴  خود نیازی به پرداخت مالیات ندارید.

نرخ مالیات بر درآمد از ۱۴ درصد شروع شده و با افزایش درآمد به تدریج افزایش می‌یابد و در نهایت برای درآمدهای بسیار بالا به ۴۵ درصد می‌رسد. به عنوان نمونه، برای درآمد ۱۲,۰۰۰ یورو، چون کمی بیشتر از ۱۱,۶۰۴ یورو است، نرخ ۱۴ درصد محاسبه می‌شود، اما برای درآمدهای بالا مثلا ۳۰,۰۰۰ یورو، نرخ ۴۵ درصد لحاظ می‌شود.

همچنین، کارکنان و افراد خوداشتغال باید هر سال گزارش مالیاتی به نام “Steuererklärung” را ارایه دهند.

تمکن مالی

تعطیلات و مرخصی

در آلمان، استخدام کامل شامل حق مرخصی سالانه‌ای است که یکی از بالاترین‌ها در جهان به شمار می‌آید. به طور متوسط، کارکنان ۳۰ روز مرخصی سالانه دریافت می‌کنند که حداقل قانونی آن ۲۴ روز است و این مرخصی به صورت پرداختی است، به این معنی که بر حقوق ماهیانه تاثیری ندارد.

علاوه بر این، آلمان دارای ۱۰ روز تعطیلی عمومی در سال است که شامل تعطیلات ملی و جشن‌های مذهبی می‌شود و کارکنان می‌تونند از این تعطیلات هم استفاده کنند. همچنین بعضی تعطیلی‌ها در بعضی از ایالت‌های آلمان، چند روز کم و یا زیاد می‌شوند.

جالب است بدانید که با وجود این تعداد بالای روزهای مرخصی و ساعات کاری کوتاه‌تر، آلمان یک از کشورهایی است که در جهان بهره‌وری بالایی دارد.

نرخ اشتغال در این کشور بسیار بالا و روند بیکاری به طور مداوم در حال کاهش است و در حال حاضر این نرخ کمی بالاتر از ۳ درصد است که یکی از پایین‌ترین‌ها در جهان به شمار می‌آید.

بیماری و کار

در آلمان، اگر به دلیل بیماری جسمی یا روحی قادر به حضور در محل کار نباشید، باید در اولین فرصت کارفرما را مطلع کنید. طبق قانون آلمان، کارکنان می‌تونند برای حداکثر شش هفته حقوق خود را از کارفرما دریافت کنند و معمولا این حق فقط یک بار در سال قابل استفاده است.

برای افرادی که به بیماری‌های طولانی‌مدت مبتلا هستند و شرایطشان بیش از شش هفته ادامه دارد، امکان درخواست کمک‌هزینه بیماری قانونی از بیمه وجود دارد که معادل ۷۰ درصد از حقوق معمولی آنها است و حداکثر برای ۷۸ هفته ادامه دارد.

این کمک‌هزینه تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارد و شامل بیمه‌های عمومی( بسته به نوع بیمه، بیمه خصوصی) می‌شود.

ویزای درمانی

دورکاری یا حضوری؟

در این جدول، ویژگی‌ها و تفاوت‌های کلیدی بین کار دورکاری و کار حضوری بررسی شده است تا به شما کمک کند تصمیم بهتری برای نوع شغل خود بگیرید

معیاردورکاریحضوری
انعطاف‌پذیریبسیار بالا، می‌توانید زمان و مکان کار خود را تعیین کنیدکمتر، زمان و مکان کار مشخص است
پتانسیل درآمدممکن است بیشتر باشد، به ویژه برای پروژه‌های مختلفمعمولا ثابت و مشخص است
تعاملات اجتماعیکمتر، بیشتر از طریق آنلاین و ویدئو کنفرانس‌هابالاتر، تعامل مستقیم با همکاران
هزینه‌های رفت و آمدهیچ هزینه‌ای ندارد، نیاز به رفت و آمد نیستهزینه‌های بالا، نیاز به رفت و آمد روزانه
محیط کارکاملاً تحت کنترل شما، می‌توانید محیط دلخواه خود را بسازیدمحیط کاری مشخص که توسط کارفرما تعیین می‌شود
ثبات شغلیممکن است ناپایدار باشد، بستگی به قراردادها و پروژه‌هاپایدارتر، شغلی دائمی با حقوق ثابت
تعادل کار و زندگیآسان‌تر برای مدیریت، چون زمان و مکان کار انعطاف‌پذیر استممکن است دشوارتر باشد، زیرا باید زمان کاری را رعایت کنید

خوداشتغالی یا کارمندی؟

انتخاب این مورد کاملا بستگی به شخصیت شما و نحوه کار کردن شما دارد. در بخش زیر مزایا و معایب هر کدام را بررسی می‌کنیم:

معیارخوداشتغالی (فریلنسر)کارمندی
انعطاف‌پذیریبسیار بالا، زمان و مکان کار خود را تعیین می‌کنیدکمتر، زمان کار و مکان تعیین شده است
پتانسیل درآمدممکن است بالاتر باشد، بسته به تعداد مشتریانمعمولا ثابت و معین است
تنوع کارامکان کار بر روی پروژه‌های مختلفمعمولا کار در یک حوزه خاص
ثبات مالیناپایدار و ممکن است در برخی ماه‌ها کم باشدپایدار و منظم
مزایاندارد (مرخصی با حقوق، بیمه و ...)دارای مزایا مثل بیمه، مرخصی با حقوق و مزایای بازنشستگی

تفاوت کار تمام وقت، پاره وقت و مینی‌جاب

در این جدول، تفاوت‌های زمانی بین کار تمام وقت، پاره وقت و مینی جاب بر اساس درصد زمان و تعداد روزهای کاری در هفته مقایسه شده است.

نوع شغلدرصد جدول زمان کارتعداد روزهای کاری در هفته
تمام وقت100%5 روز
پاره وقت50%3 روز
مینی جاب از تمام وقت 25%1.5 روز

سایر مزایا برای کارکنان

در آلمان، کارکنان از مزایای خوبی برخوردارند که برای والدین خیلی مهم است. به‌طور مثال، زنان باید از شش هفته قبل از زایمان تا هشت هفته بعد از آن مرخصی بگیرند و در این مدت، کارفرما باید حقوقشان را به‌طور کامل پرداخت کند. همچنین آقایانی که خانم آن‌ها هم زایمان کرده می‌تونند به این دلیل مرخصی بگیرند.

جالب اینجاست که هم مادران و هم پدران می‌تونند تا سه سال مرخصی والدین بگیرند، هرچند در این مدت کارفرما نیازی به پرداخت حقوق ندارد، اما والدین می‌تونند از دولت مزایای کار والدین دریافت کنند که معمولا حدود ۶۷ درصد از حقوق معمولی آن‌هاست.

همچنین کسی که کار می‌کند بیمه او می‌تواند همسر و فرزاندش را (تا یک سن خاصی) پوشش دهد.